“Czy wiecie, o czym czasem marzę?
Że gdy dorosnę, zostanę kucharzem,
by wam, gdy wszyscy już dorośniecie,
dawać najlepsze potrawy na świecie.
Mógłbym serwować wam na śniadanie,
omlety z jajek-niespodzianek.
Na obiad barszczyk na rodzynkach.
Prawda, że już wam cieknie ślinka?”

(“Słodki kucharz” -M. Bartkowicz)

W marcu Biedroneczki poznawały zawód kucharza. Panie kucharki zaprosiły maluchy do przedszkolnej kuchni, by opowiedzieć nam o swojej pracy. Potem projektowaliśmy fartuszki kuchenne oraz zrobiliśmy zastawę z masy solnej, którą przepięknie pomalowaliśmy. Dowiedzieliśmy się także, jak ważne jest zdrowe odżywianie. W piątek zostaliśmy kucharzami i wykonaliśmy przepyszną sałatkę owocową. Najpierw umyliśmy wszystkie owoce, potem je obraliśmy  i pokroiliśmy. Po wymieszaniu  składników, przystąpiliśmy do degustacji. Spisaliśmy się na medal – sałatka wszystkim smakowała. Oto fotorelacja z robienia owocowej sałatki:

DSCF1676 DSCF1678
 DSCF1682  DSCF1684
 DSCF1687  DSCF1688
 DSCF1689  DSCF1693
 DSCF1697  DSCF1698
  DSCF1699  DSCF1700
 DSCF1701  DSCF1702
 DSCF1705  DSCF1706
 DSCF1707  DSCF1708
 DSCF1710  DSCF1712
  DSCF1717  DSCF1718
 DSCF1720  DSCF1721
 DSCF1722  DSCF1724
 DSCF1727  DSCF1729
 DSCF1730  DSCF1732
  DSCF1733  DSCF1735
 DSCF1736  DSCF1738
 DSCF1739  DSCF1741
 DSCF1742  DSCF1743
 DSCF1745  DSCF1746
  DSCF1747  DSCF1748
 DSCF1749  DSCF1750
 DSCF1751  DSCF1752
 DSCF1754  DSCF1757
 DSCF1758      DSCF1762
 DSCF1761  DSCF1760
 DSCF1765  DSCF1767
print