ZAPRASZAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z JADŁOSPISEM NA TYDZIEŃ 29.05- 02.06.2023r. 🙂
SZANOWNI RODZICE
Zgodnie z obowiązującymi przepisami przedstawiamy listę najczęstszych pokarmów o dużym potencjale alergizującym ( w porządku alfabetycznym ). Numeracja najpopularniejszych alergenów umieszczona jest na jadłospisie.
1.GORCZYCA
2.JAJA
3.ŁUBIN
4.MLEKO
5.OWOCE – najczęściej cytrusy i truskawki
6.ORZECHY
7.POMIDORY
8.RYBY
9.SELER
10.SOJA
11.ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN (pszenica, żyto, orkisz, jęczmień, owies) oraz w pochodnych przetworach (kaszach, makaronach, płatkach, mące), a także jako dodatek do przetworów mięsnych (parówki, wędliny), serów żółtych, jogurtów
12.ZIARNA SEZAMU (pieczywo posypane ziarnami sezamu)