ZAPRASZAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z JADŁOSPISEM NA TYDZIEŃ 23.05 – 27.05.2022r. 🙂

 

SZANOWNI RODZICE

Zgodnie z obowiązującymi przepisami przedstawiamy listę najczęstszych pokarmów o dużym potencjale alergizującym ( w porządku alfabetycznym ). Numeracja najpopularniejszych alergenów umieszczona jest na jadłospisie.

1.GORCZYCA

2.JAJA

3.ŁUBIN

4.MLEKO

5.OWOCE – najczęściej cytrusy i truskawki

6.ORZECHY

7.POMIDORY

8.RYBY

9.SELER

10.SOJA

11.ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN (pszenica, żyto, orkisz, jęczmień, owies) oraz w pochodnych przetworach (kaszach, makaronach, płatkach, mące), a także jako dodatek do przetworów mięsnych (parówki, wędliny), serów żółtych, jogurtów

12.ZIARNA SEZAMU (pieczywo posypane ziarnami sezamu)